Πάσχα στο χωριό (και όχι μόνο) με πινακίδες: Ο νέος οδηγός για τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Μονιμοποιείται η σχετική διάταξη  – Από κάθε Απρίλιο και μετά, χιλιάδες οδηγοί θα μπορούν πλέον να «βγάζουν» το όχημά τους από την ακινησία για λίγους μήνες, πληρώνοντας μόνο για το διάστημα που θα το κυκλοφορήσουν

Το Πάσχα πλησιάζει, ο καιρός ανοίγει και η ιδέα μιας εκδρομής στο χωριό ή το εξοχικό φαντάζει ιδανική. Μέχρι πρότινος, για δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες που είχαν θέσει το αυτοκίνητο ή τη μοτοσυκλέτα τους σε ακινησία λόγω αδυναμίας πληρωμής των ετήσιων τελών, αυτό το σενάριο έμοιαζε μακρινό. Όμως, τα πράγματα αλλάζουν!

Η έκτακτη διάταξη που επέτρεπε την άρση ακινησίας με πληρωμή αναλογικών τελών κυκλοφορίας (δηλαδή «τέλη με τον μήνα») ήρθε για να μείνει, καθώς μονιμοποιείται πλέον με νόμο (συγκεκριμένα με το νέο άρθρο 62Α του ν. 5177/2025).

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι από κάθε Απρίλιο και μετά, χιλιάδες οδηγοί θα μπορούν πλέον να «βγάζουν» το όχημά τους από την ακινησία για λίγους μήνες, πληρώνοντας μόνο για το διάστημα που θα το κυκλοφορήσουν.

Θα μπορούν έτσι κάθε χρόνο να οργανώνουν τις αποδράσεις τους για το Πάσχα ή του Αγίου Πνεύματος ή το καλοκαίρι ή και όποιες άλλες αργίες ή τριήμερα επιθυμούν (μετά το Πάσχα) με το δικό σας ΙΧ ή τη μοτοσυκλέτα σας γίνεται, χωρίς να επωμίζονται το κόστος ολόκληρου του έτους.

Εκτός από τον οικογενειακό προγραμματισμό όμως, αυτό ευνοεί και τον τουριστικό κλάδο γενικότερα, καθώς από Απρίλιο και μετά θα ανοίγει μια νέα περίοδος μετακινήσεων για όσους είχαν καταθέσει πινακίδες.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Με βάση τη διατύπωση του νόμου, η δυνατότητα άρσης ακινησίας εκτείνεται έως τέλος του έτους. Δηλαδή δεν μπορεί να επεκταθεί μετά την 31η Δεκεμβρίου. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι αν κάποιος ζητήσει άρση ακινησίας πχ τον Δεκέμβριο για να ταξιδέψει τα Χριστούγεννα, δεν μπορεί να ζητήσει να πληρώσει τα τέλη Δεκεμβρίου- Ιανουαρίου για να χρησιμοποιεί το αυτοκίνητο και την Πρωτοχρονιά ή τα Φώτα. Θα πρέπει δηλαδή να το θέσει σε ακινησία και πάλι πριν την αλλαγή του χρόνου, αλλιώς θα πληρώσει ολόκληρα τα τέλη κυκλοφορίας ολόκληρης της επόμενης χρονιάς, αφού δεν προβλέπεται τμηματική πληρωμή για τους μήνες Ιανουαρίου-Μαρτίου.

Σε κάθε περίπτωση, η ευκολία αυτή συνοδεύεται από νέους κανόνες και την εισαγωγή της αυτόματης ακινησίας από την ΑΑΔΕ, μέτρα που αποσκοπούν στην απλοποίηση των διαδικασιών, την αποφυγή προστίμων για τους συνεπείς πολίτες και την πρόληψη καταχρήσεων. Τις τελικές λεπτομέρειες θα αποσαφηνίζει ειδική απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, είναι σημαντικό όμως οι ιδιοκτήτες να ενημερωθούν πλήρως για τις νέες ρυθμίσεις και τις υποχρεώσεις τους, ειδικά σε περιπτώσεις κληρονομιάς ή μεταβίβασης, ώστε να αξιοποιήσουν σωστά τη νέα δυνατότητα.

Τι αλλάζει και ποιες νέες υποχρεώσεις προκύπτουν για τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων:

1. Μόνιμη Δυνατότητα Αναλογικών Τελών Κυκλοφορίας:

Τι αφορά: παρέχεται η δυνατότητα να πληρώσετε τέλη κυκλοφορίας μόνο για τους μήνες που θέλετε να κινήσετε το όχημά σας, αίροντας την ακινησία του.

Πότε μπορώ να το κάνω: μία φορά μόνον (άπαξ) μέσα στο ίδιο έτος. Η δυνατότητα ξεκινά από την 1η Απριλίου κάθε έτους. (Ειδικά για το 2025, η έναρξη είναι η Πέμπτη 10η Απριλίου).

Πώς υπολογίζεται το ποσό: Για κάθε μήνα πληρώνετε τα δωδεκατημόρια (1/12) των ετήσιων τελών που αντιστοιχούν στους μήνες για τους οποίους αίρετε την ακινησία, μέχρι το τέλος του έτους.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ακόμα κι αν θέλετε το όχημα για λίγες μέρες ενός μήνα, θα χρεωθείτε ολόκληρο τον μήνα. Η πληρωμή πρέπει να γίνει πριν την άρση της ακινησίας.

Για ποιους ισχύει: Ιδιοκτήτες/κατόχους επιβατικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης (ΙΧ) και μοτοσυκλετών ιδιωτικής χρήσης. Δηλαδή δεν αφορά επαγγελματικής χρήσης οχήματα.

Σε τι αποσκοπεί: Η μονιμοποίηση των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα προσφέρει ευελιξία σε χιλιάδες ιδιοκτήτες οχημάτων. Επιτρέπει την προσωρινή χρήση οχημάτων που διαφορετικά θα παρέμεναν ακινητοποιημένα, καλύπτοντας πραγματικές ανάγκες μετακίνησης για συγκεκριμένες περιόδους.

2. Αυτόματη Θέση σε Ακινησία από την ΑΑΔΕ:

Παρέχεται μια σημαντική διευκόλυνση, συνοδευόμενη όμως και από μια μεγάλη υποχρέωση: όταν λήξει η περίοδος για την οποία πληρώσατε τα αναλογικά τέλη κυκλοφορίας, το όχημά σας θα τίθεται αυτόματα ξανά σε ακινησία από την ΑΑΔΕ, εκτός αν εσείς το έχετε ήδη δηλώσει το όχημα σε ακινησία νωρίτερα.

Αυτό θα συμβεί για δύο λόγους:

  • – Καλύτερη εξυπηρέτηση: για να γλιτώσει δηλαδή τους ιδιοκτήτες από τη διαδικασία -και κυρίως από τον κίνδυνο- να ξεχάσουν να δηλώσουν εκ νέου ακινησία και να βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα. Και αυτό γιατί παρατηρήθηκε ότι πολλοί καθυστερούσαν ή αμελούσαν να το κάνουν.
  • – Αποφυγή καταχρήσεων: Να αντιμετωπιστεί η πρακτική ορισμένων που πλήρωναν αναλογικά τέλη, ασφάλιζαν το όχημα, αλλά δεν υπέβαλαν ποτέ αίτηση άρσης ακινησίας, ενώ στη συνέχεια ζητούσαν και επιστροφή των τελών!

Τι σημαίνουν αυτά για τον ιδιοκτήτη;

Θα λαμβάνει σχετική ενημέρωση από την ΑΑΔΕ για την αυτόματη ακινησία. Ωστόσο, παραμένει η υποχρέωσή του να διασφαλίσει ότι το όχημα φυλάσσεται στον δηλωμένο χώρο. Η ΑΑΔΕ θα καθορίσει με απόφασή της τον τρόπο ενημέρωσης και τις τυχόν διαδικασίες δήλωσης/μεταβολής του τόπου φύλαξης.

3. Υποχρεώσεις Κληρονόμων:

  • Τι ισχύει αν ο ιδιοκτήτης αποβιώσει:
  • – Οι κληρονόμοι ευθύνονται για τα τέλη κυκλοφορίας του έτους θανάτου (αφαιρώντας τυχόν ποσό που ήδη πληρώθηκε αναλογικά).
  • – Οι κληρονόμοι οφείλουν να θέσουν εκ νέου το όχημα σε ακινησία (δηλώνοντας τη διεύθυνση όπου βρίσκεται κλπ). Η ΑΑΔΕ θα καθορίσει τις λεπτομέρειες για τις ενέργειες των κληρονόμων.
  • – Αν καθυστερήσουν οι ενέργειες και γίνουν το επόμενο έτος από τον θάνατο, για το έτος αυτό οι κληρονόμοι θα οφείλουν τα ετήσια τέλη συν το πρόστιμο, δηλαδή θα τα πληρώσουν διπλάσια.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Στην περίπτωση αυτή, δεν επιβάλλεται το πολύ υψηλό διοικητικό πρόστιμο των 10.000 ευρώ (της παρ. 4 του άρθρου 62, που επιβάλλεται για κυκλοφορία οχήματος σε ακινησία) ούτε για το έτος του θανάτου, ούτε για το επόμενο έτος από αυτόν.

4.Ειδικές Περιπτώσεις και Κυρώσεις:

Άρση Αναγκαστικής Ακινησίας: Αν η ακινησία δεν ήταν οικειοθελής αλλά π.χ. επιβλήθηκε από αρχή (π.χ. λόγω τροχαίας παράβασης ή οφειλών κλπ) και αρθεί κατά τη διάρκεια του έτους, πρέπει να καταβληθούν αναλογικά τέλη για τους υπόλοιπους μήνες εντός 15 ημερών από την άρση. Αν δεν πληρωθούν εμπρόθεσμα, το πρόστιμο είναι το διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Μεταβίβαση ή Οριστική Διαγραφή (Εξαγωγή): Αν κατά τη διάρκεια της περιόδου που έχετε πληρώσει αναλογικά τέλη, πουλήσετε το όχημα ή το διαγράψετε οριστικά για εξαγωγή, τότε οφείλονται ολόκληρα τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας για το έτος αυτό.

Μη Επιστροφή Τελών: Αν πληρώσετε αναλογικά τέλη αλλά τελικά δεν προχωρήσετε σε άρση της ακινησίας μέσα στο ίδιο έτος, τα χρήματα αυτά δεν επιστρέφονται.

Γενικές Παραβάσεις: Για παραβάσεις των διατάξεων αυτών (π.χ. κυκλοφορία μετά τη λήξη της περιόδου αναλογικών τελών χωρίς πληρωμή ετήσιων τελών), εφαρμόζεται η παρ. 4 του άρθρου 62, που προβλέπει το διοικητικό πρόστιμο των 10.000 ευρώ, πέραν των τελών κυκλοφορίας.

Σχετικά

Αφήστε ένα σχόλιο